Domowe jedzenie dla psa – tak czy nie?

Domowe jedzenie dla psa

Gotowanie dla psa w domu jest trudne. Wymaga od opiekuna dużo czasu i wiedzy z zakresu dietetyki, ale daje też satysfakcję. Najczęstszym błędem popełnianym przez opiekunów są niezbilansowane dawki pokarmowe, które stają się przyczyną niedoborów niektórych składników odżywczych, nadwagi i otyłości. Chcesz wiedzieć, jakie są wady i zalety domowego jedzenia dla psa oraz co gotować zwierzętom? Przeczytaj.

Kiedy warto zacząć gotować dla psa?

  • niechęć do gotowych karm
    Jeśli Twój pies lubi domowe jedzenie, a Ty chcesz dla niego gotować, przygotowywanie domowych posiłków wydaje się być strzałem w dziesiątkę. Przyczyn niejedzenia może być wiele. Przeczytasz więcej w artykule o tym, dlaczego pies nie chce jeść.

    Niektóre osobniki wolą domowe jedzenie od suchej karmy, ponieważ ma miękką strukturę i łatwiej mogą ją gryźć i przeżuwać. Ma to znaczenie szczególnie dla psów z ubytkami zębów lub schorzeniami w jamie ustnej.

    Domowe jedzenie może być także źródłem dodatkowych bodźców, jeśli jest odpowiednio urozmaicone. Psy żywione przez całe życie domowym jedzeniem są przyzwyczajone do takiej postaci posiłków i mogą po prostu nie chcieć jeść gotowych karm.

  • problemy z układem trawiennym
    Psy, które cierpią na przewlekłe schorzenia przewodu pokarmowego, powinny jeść delikatne dla żołądka i jelit posiłki. Gotową karmę dla psów z problemami trawiennymi możesz kupić w gabinetach lub przychodniach weterynaryjnych, ale możesz też samodzielnie przygotować łagodne dla przewodu pokarmowego posiłki w domu według receptury zaleconej przez lekarza weterynarii.

  • alergie pokarmowe
    Objawy alergii pokarmowej u psów pojawiają się przede wszystkim na skórze. Pies odczuwa silny swąd, dlatego się drapie. Skutkiem tego są zmiany skórne, które mogą wymagać leczenia. Przyczyną alergii jest nadmierna reakcja układu odpornościowego przeciwko konkretnemu składnikowi diety naszych czworonogów. Najczęstsze alergeny to białka pochodzące z takich pokarmów jak:
    • drób,
    • wołowina,
    • wieprzowina,
    • pszenica,
    • soja,
    • nabiał,
    • jajka.

Najważniejszą zasadą w żywieniu psów alergików jest wyeliminowanie uczulającego składnika. Można to zrobić kupując karmę dla alergików albo samodzielnie przygotowywać posiłki, wykluczając z diety konkretny alergen (tzw. dieta eliminacyjna). Dowiedz się więcej z artykułu o alergii pokarmowej u psa.

Zalety domowego jedzenia dla psa

  • kontrola nadskładniami
    Przygotowując posiłki dla pupila, sam decydujesz, jakich użyjesz składników. Pełnoporcjowe karmy gotowe zawierają wszystko to, czego Twój pies potrzebuje, ale nie wiesz, jakie konkretne surowiec zostały wykorzystane do jej produkcji. Z punktu widzenia prawidłowego żywienia zdrowego zwierzęcia, nie ma znaczenia, z jakich produktów pochodzą poszczególne składniki, pod warunkiem zachowania ich właściwych ilości i strawności. Jeśli jednak jest to dla Ciebie ważne, gotowanie psu może być dobrym rozwiązaniem.
  • świeże posiłki
    Możesz gotować dla psa codziennie lub np. raz w tygodniu. To od Ciebie zależy, jak często chcesz to robić. Zawartość garnka możesz podzielić na kilka porcji, chłodzić je w lodówce, a część w zamrażarce.

  • bez konserwantów i sztucznych dodatków
    Sam decydujesz, jakie składniki chcesz podawać psu, a których unikać. Przygotowane przez Ciebie posiłki nie będą zawierały żadnych sztucznych aromatów, barwników, przeciwutleniaczy czy konserwantów.

    Musisz jednak wiedzieć, że wszystkie dodatki stosowane w karmach gotowych są dawkowane do żywności w bezpiecznych ilościach, zgodne z normami prawnymi zapisanymi w rozporządzeniach i ustawach. Pełnią one ważne funkcje, zabezpieczając jedzenie przed rozwojem mikroorganizmów i psuciem.

Wady domowego jedzenia dla psa

  • pozorna kontrola nad jakością surowców
    Nigdy nie masz pewności, czy mięso na sklepowej półce było przechowywane według zaleceń producenta. Nie znasz też pochodzenia i sposobu przechowywania warzyw czy owoców kupionych na targu. Istnieje prawdopodobieństwo, że do ich wyprodukowania użyto np. środków chemicznych w niedozwolonych ilościach.

  • pracochłonne i czasochłonne
    Nie możesz podać psu tego samego, co gotujesz dla swojej rodziny. Czworonogi mają inne potrzeby żywieniowe niż człowiek, dlatego prawidłowy pokarm dla psa powinien składać się z innych surowców zmieszanych w odmiennych proporcjach, a także poddanych obróbce termicznej innej niż ludzkie posiłki. Pamiętaj, że niektóre pokarmy jedzone przez ludzi są toksyczne dla psów.

  • wymagają dużej wiedzy opiekuna
    Dobór składników i zalecana dzienna dawka pokarmowa nie zawsze są proste do oszacowania. Opiekunowie często przekarmiają swoje pupile, podając im bogate w tłuszcze posiłki, co w przyszłości może być przyczyną nadwagi lub otyłości. Gotowanie w domu dla psa niesie też ryzyko niedoborów witaminowych lub niektórych minerałów.

  • nieznana data przydatności do spożycia
    Na etykiecie wszystkich gotowych karm znajduje się informacja jak długo oraz w jakich warunkach karma powinna być przechowywana po otwarciu. Przygotowując posiłki domowe, musisz „na oko” określać, ile dni dany posiłek będzie zdatny do spożycia, ponieważ nie znasz dokładnego okresu przydatności do spożycia przygotowanego dania.

Jakich zasad należy przestrzegać gotując dla psa?

Gotowanie dla psa w domu nie oznacza, że pies ma dostawać to samo, co jedzą domownicy lub zjadać po nich resztki z talerza. Pod żadnym pozorem nie dawaj psu potraw z grilla czy marynowanego wcześniej mięsa. Chili czy ostra papryka mogą podrażnić przewód pokarmowy psa, czego objawem są dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Pamiętaj, że niektóre produkty mogą być dla psa przyczyną zatruć. Lista produktów, których pies nie może jeść, jest długa. Znajdziesz na niej nie tylko niektóre owoce i warzywa, np. awokado, czosnek, winogrona czy pestki owoców, ale także orzechy i rośliny trujące.

Dzienna dawka pokarmowa to kwestia indywidualna i powinna być ściśle określona na podstawie potrzeb żywieniowych psa. Pamiętaj, że nie jest uniwersalna. Jeśli masz psy różnych ras, o różnej masie ciała i w różnym wieku, ich zalecane dzienne dawki pokarmowe będą zupełnie inne.

Określ ilość i proporcje poszczególnych składników. Możesz zrobić to samodzielnie, skorzystać z gotowych jadłospisów lub skonsultować się z lekarzem weterynarii.

Wśród części opiekunów panuje przekonanie, że psy muszą jeść duże ilości mięsa, które jest najważniejszym źródłem białka. To poważny i najczęstszy błąd żywieniowy. Mięso to cenne źródło białka, ale białko pochodzące z surowców pochodzenia zwierzęcego i roślin jest także wartościowe.

Warzywa i owoce są bogate w witaminy i minerały, które należy psu dostarczać z pożywieniem lub suplementować przy użyciu preparatów weterynaryjnych. Samo mięso  nie zaspokaja wszystkich potrzeb żywieniowych psa. Należy o tym pamiętać.

Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają duże ilości fosforu a mało wapnia. Gospodarka wapniowo-fosforowa psów żywionych głównie mięsem jest zaburzona. Niskie stężenie wapnia w surowicy krwi prowadzi do nadczynności przytarczyc, które rekompensują niską zawartość pierwiastka we krwi. Produkują i wydzielają hormony, a one z kolei wypłukują wówczas wapń z kości do krwi, co prowadzi do ich demineralizacji. Kości są słabe, kruche i podatne na pęknięcia czy złamania.

Unikaj smażonych potraw. Najlepsze dla psa są posiłki gotowane na parze lub pieczone. Jeśli chodzi o podawanie psu surowego mięsa, to zdania wśród lekarzy weterynarii i opiekunów są na ten temat podzielone. Przeczytaj więcej o diecie BRAF.

Z jednej strony surowe mięso jest produktem naturalnym, najbardziej zbliżonym do tego, który spożywały przodkowie psów żyjący na wolności. Z drugiej jednak strony to także źródło niebezpiecznych dla zdrowia i życia bakterii i pasożytów.

Przygotowany pokarm możesz podzielić na kilka porcji – przechowywać w lodówce lub zamrozić. Pamiętaj, by wyjęte z lodówki porcje pokarmowe ogrzać przed podaniem psu. Ciepły posiłek jest bardziej aromatyczny dla pupila, dzięki czemu powinien mu bardziej smakować.

Co gotować psu?

Karma przygotowywana w domu musi być bogata w węglowodany, tłuszcze, białko, mikro- i makroelementy oraz witaminy, czyli wszystkie niezbędne do funkcjonowania i rozwoju składniki odżywcze. Powinna być także strawna, smaczna i bezpieczna.

Jakie mięso może jeść pies?

  • kurczaka,
  • indyka,
  • wołowinę,
  • królika,
  • ryby.

Jakie warzywa może jeść pies?

  • marchewkę,
  • brokuły,
  • groszek,
  • dynię,
  • pietruszkę,
  • kalafiora,
  • buraka.

Jakie owoce może jeść pies?

  • banany,
  • truskawki,
  • maliny,
  • jabłka,
  • mango,
  • arbuzy,
  • melony,
  • jagody,
  • borówki,
  • morele,
  • gruszki,
  • wiśnie.

Pies może jeść także jajka i nabiał (jogurty naturalne czy kefiry), jeśli nie cierpi na nietolerancję laktozy. Doskonałym źródłem tłuszczu jest olej lub oliwa z oliwek.

Pamiętaj jednak, by podawać psu jabłka, morele i wiśnie bez pestek, które są niebezpieczne po rozgryzieniu z dwóch powodów:

  • zawierają substancje, z których powstaje cyjanowodór, czyli silnie toksyczny związek dla ssaków, który może być przyczyną silnego  zatrucia,
  • pestki podrażniają przewód pokarmowy i mogą być przyczyną niedrożności jelit.

Kluczową kwestią w żywieniu psów domowymi posiłkami są proporcje składników odżywczych. Samodzielne przygotowywanie posiłków wymaga od opiekunów dużej wiedzy dotyczących składu konkretnych surowców, np. makaron to doskonałe źródło węglowodanów, ale nie tylko. W składzie makaronu znajduje się także białko, które należy uwzględnić w dziennym bilansie składników odżywczych.

Dokładne proporcje poszczególnych składników możesz ustalić samodzielnie, skorzystać z gotowych diet lub poradzić się lekarza weterynarii, który specjalizuje się w żywieniu zwierząt domowych.

Gotowanie dla psa w domu – czy warto?

Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam. Jeśli masz na to czas i ochotę, a Twój pies lubi potrawy przygotowywane w domu, gotowanie dla niego może być dobrym pomysłem.

Musisz jednak wiedzieć, że większość posiłków przygotowywanych przez opiekunów nie dostarcza psu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jest to dość trudne i wymaga dużej wiedzy z zakresu dietetyki. Chcąc psu pomóc, możesz nieświadomie mu zaszkodzić.

Jak oceniasz ten artykuł?

Kliknij, aby ocenić

Średnia ocena / 5. Liczba głosów

KOMENTARZE

1 komentarz do wpisu “Domowe jedzenie dla psa – tak czy nie?”

Dodaj komentarz

O AUTORZE

PRZECZYTAJ WIĘCEJ CIEKAWYCH ARTYKUŁÓW

Zdrowie

To się czuje przez skórę

Właścicieli często niepokoją wszelkie zmiany tkanki podskórnej i skóry, które zwykle sami wyczuwają.

Wesoły pies na spacerze
Żywienie

Letnia dieta dla psa

Kiedy na dworze robi się gorąco, nasze czworonogi wymagają od nas więcej troski.

RASY PSÓW

newsletter

Otrzymuj informacje
o najnowszych poradach prosto do swojej skrzynki

Podaj swój adres