sobota, 22 września 2018

Kulinarne inspiracje. Smacznie, zdrowo, kolorowo

18 maja 2018 07:00 5 komentarzy

World's End pub serves special Christmas dinner for dogs, Almer, Dorset, Britain - 06 Dec 2010Kulinarne inspiracje. Smacznie, zdrowo, kolorowo

Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego zdrowia jest odpowiednio skomponowana dieta. Starannie przygotowujemy posiłki,  a podczas zakupów uważnie przyglądamy się produktom,  sprawdzając ich skład,  bo wiemy, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na to,  jak się czujemy. Czas na przedświąteczny rachunek sumienia: czy do kwestii żywienia domowego pupila podchodzimy równie poważnie? Warto wziąć sprawy w swoje ręce  i zaproponować mu coś,  co na pewno wyjdzie mu  na zdrowie.

Moje psy zawsze się cieszą, widząc mnie i moje kieszenie, zwykle pełne pysznych smaczków. Bez względu na to, czy byłam poza domem kilka godzin, czy tylko kilka minut, ich radość jest zawsze taka sama. Życie z czworonogami pod jednym dachem zobowiązuje. Nie można przecież zaniedbywać domowników albo o jednych dbać bardziej niż o drugich. Zwłaszcza teraz,  w okresie świąt, gdy rodzinne ciepło wypełnia nasze serca i domy, a na talerzach piętrzą się smakowite dania,  warto się zastanowić, czy aby na pewno spełniamy wszystkie potrzeby żywieniowe naszych pupili? Oto kilka sugestii i przepisów, które uatrakcyjnią psie menu.
Od resztek do krokietów
Kiedyś nikt nie zastanawiał się nad tym, co powinno się znaleźć w psiej misce, nikt też nie myślał o odpowiednich proporcjach mięsa i innych składników. Najczęściej czworonogi zjadały to, co zostało  z pańskiego stołu. Tylko nieliczne psiska, zwykle przedstawicieli psiej arystokracji, karmiono świeżym mięsem i specjalnie przygotowanymi posiłkami. Ba! Psy na dworze Ludwika XIV miały nawet osobistego kucharza. Były to jednak przypadki odosobnione. Zwykle psie pożywienie miało więcej wspólnego z zawartością kosza na śmieci niż ze zdrowym jedzeniem. Wiele zmian (tych na lepsze i tych na gorsze) przyniósł rozkwit przemysłu  w XIX wieku. To wtedy powstała pierwsza sucha karma produkowana na szeroką skalę. Wymyślił ją i opatentował James Spratt w 1860 roku. W jej skład wchodziły głównie zboża, odrobina krwi wołowej  i jarzyny. Zmianą na lepsze było to, że zaczęto mówić o żywieniu psów. Coraz więcej właścicieli starało się dobrze odżywiać swoje zwierzaki. Dobrze, to znaczy jak? No, właśnie… tu trzeba wspomnieć  i o zmianach na gorsze. W powstających fabrykach produkowano karmy, których skład opracowywany był w porozumieniu  z lekarzami weterynarii, liczącymi na reklamę swoich klinik. Producenci prześcigali się w zapewnieniach, że to właśnie ich karma zapewni psom zdrowie i błyszczącą sierść. A smutna prawda była taka, że  w większości karmy składały się głównie ze zboża i namiastki składników pochodzenia mięsnego. Bynajmniej nie były to kawałki świeżego mięsa, jak głosiły reklamy.

Pages →  1 2 3 4

Kulinarne inspiracje. Smacznie, zdrowo, kolorowo Reviewed by on . Kulinarne inspiracje. Smacznie, zdrowo, kolorowo Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego zdrowia jest odpowiednio skomponowana dieta. Starannie przygotowujemy posi Kulinarne inspiracje. Smacznie, zdrowo, kolorowo Wszyscy wiemy, jak ważna dla naszego zdrowia jest odpowiednio skomponowana dieta. Starannie przygotowujemy posi Rating: 0

komentarze (5)

  • Negritta

    Negritta

    Cieszę się, że więcej osób przygotowuje dla swoich pupili własno ręcznie zrobione posiłki. Ostatnimi czasy sporo zastanawiam się nad sposobem żywienia swojego psiaka. Czytam artykuły, porównuję karmy i myślę, że powinnam też stosowac się do tych zaleceń 🙂

  • Wikson

    Cieszę się, że co raz więcej właścicieli psów zaczyna robić swoim pupilom posiłki na własną rękę. Jednak warto pamiętać, że na wsiach kilkanaście kilometrów od większych miast dalej żyją psy, które dostają w brudnym garnku lub nigdy nie mytej misce resztki z obiadu, kości oraz inne posiłki nie przystosowane dla nich. Tam nikt nie dba o to i nie zdaje sobie sprawy, że są karmy wyspecjalizowane dla każdego psa, do tej pory uważają, że psy są wszystkożerne. Jest to przykre że nawet w tych czasach jest między ludźmi aż taki podział: na tych którzy dbają o diete swojego psa i na tych którzy myślą, że psy jedzą wszystko. Mój pies sam jeszcze 3 lata temu jadła tylko karmę Chapi, po jakimś czasie kiedy z mamą uświadomiłyśmy sobie, czytając skład, że jest tam tylko 4% mięsa i wiele wiele różnych dziwnych składników, barwników i przeciwutleniaczy… Zaczęłyśmy gotować mu ryż z mięsem po czym przeszłyśmy na suche karmy. Począwszy od Eukanuby i brity po boscha i royal canin skączywszy na Akanie przy której zostaliśmy do tej pory 🙂 Po tym co napisałam uważam, że tym którzy nie są świadomi jak karmić psa trzeba to jak najszybciej uświadomić.

  • justynala

    Pierniczki, ciasteczka, domowe pierogi, krokiety, czerwony barszcz, królewski karp – wszystkie te piękne zapachy niedługo przesiąkną nasz dom, gdyż cytując słynne słowa piosenki świątecznej radiowej trójki: „krok po kroczku, krok po kroczku, najpiękniejsze w całym roczku, idą ŚWIĘTA”. Tak, święta, i w związku z tym czas spędzonym w gronie rodzinnym przy stole zastawionym pysznymi potrawami i smakołykami. Każdy z nas uwielbia zjeść pyszny domowy bigos babci czy pierogi mamy, ale czy przy tym świętowaniu pamiętamy też o brzuchach naszych pupili? Przecież one też chcą spróbować tych potraw, ale każdy miłośnik psów wie, że nie wszystko to co dobre dla nas, jest też dobre i zdrowe dla naszych czworonogów. Warto więc pomyśleć wcześniej o swoich psiakach i przy robieniu pierniczków zabrać się np. do zrobienia ciasteczek specjalnych dla psów. W internecie roi się od zdrowych przepisów, więc nic trudnego – trzeba mieć tylko chęci i dobre serce dla swego zwierzaka ( szczególnie w święta chyba nie powinno nam tego brakować?;)). Oprócz więc robienia naszych polskich tradycyjnych dwunastu potraw do Wigilii, warto przygotować też kulinarne specjały dla naszego psiaka (oczywiście w rozsądnej ilości). Jednakże wiadomą rzeczą jest, że nie należy dbać o żywienie naszych czworonogów tylko od święta. Pamiętajmy, że dieta naszego psa wpływa na ich zdrowie i ich dalsze życie (oby jak najdłuższe). To, co je nasz pies, zależy praktycznie wyłącznie od nas, więc ciąży na nas duża odpowiedzialność. Niestety wielu właścicieli nie uważa, iż psia dieta jest taka ważna i przecież pies może odżywiać się tylko resztkami ze stołu. Oczywiście, że może, ale czy to jest dobre dla niego? Właściwe? Przecież to też jest członek naszej rodziny, przygarnęliśmy go, pokochaliśmy i zgodnie z maksymą Małego Księcia „stajesz się odpowiedzialny na zawsze za to, co oswoiłeś”. Warto więc zastanowić się nad tym co wkładasz do miski swojego pupila. Wiele jest diet na rynku i większość właścicieli nie wie co jest dobre dla ich czworonożnych przyjaciół. Często jesteśmy „rozdarci” między suchą karmą a domowym jedzeniem. Każdy z tych typów jedzenia ma swoje plusy i minusy. Najlepiej jednak skonsultować się z kimś kto bardziej od nas zna się na czworonożnym organizmie i wie co dla niego jest dobre albo poczytać specjalistyczną literaturę na ten temat. Pamiętajmy jednak, że to my jesteśmy właścicielami i nie ufajmy tak bardzo reklamom, które często odbiegają od prawdy, czytajmy skład tego, co podajemy psu do jedzenia. Ponadto nie ulegajmy psu w kwestii jakości i ilości pożywienia. Większość naszych pupili to łakomczuchy, które najchętniej zjadłyby wszystko co napotkają na swojej drodze, a to nie jest jednak dla nich nigdy dobre. Pies, który ma odpowiednio dobraną dietę do swojego wieku, trybu życia, wagi, na pewno będzie cieszył się lepszym zdrowiem, a my będziemy o niego spokojniejsi, widząc, iż nasz psiak ma zawsze wysoko postawione uszy, zdrowe zęby, piękną i lśniącą sierść, mokry i zimny nosek oraz merdający ogonek, który cieszy się, że tak świetnie o niego dbamy.

  • Wedlowska

    Wedlowska

    Wielu z nas- psiarzy na pewno kiedyś zadało sobie pytanie: jak żywić swojego pupila? Co zrobić żeby był zdrowy i mógł w pełni cieszyć się swoim, jednak krótkim życiem? Bo to przecież najważniejsze by dać mu szczęście, chociaż to tak niewiele… On robi dla nas dużo więcej-jest przy nas zawsze kiedy tego potrzebujemy. Jest wiele teorii jak żywić pupila, w sieci ”roi”się od opinii na ten temat. Nie wiadomo którą wybrać, by spełniała nasze wymagania. Trzeba się nad tym trzeźwo zastanowić i wybrać tę która odpowiada indywidualnemu zapotrzebowaniu psiaka. To jest właśnie klucz do właściwego żywienia. Sprawdzić co jemu jest najpotrzebniejsze i na co możemy sobie pozwolić ( finansowo i czasowo). A wtedy dojdziemy do porozumienia i obie strony będą cieszyć się wspólnym towarzystwem , bo szczęśliwy pies to szczęśliwy właściciel.:)

  • trico

    Ostatnimi czasy sporo zastanawiam się nad sposobem żywienia swojego psiaka. Czytałam kilka artykułów, przeglądałam różne porównania karm, zalecenia, sposób uzupełnienia diety; nawet zalogowałam się na pewnym forum, gdzie można dowiedzieć się sporo o diecie BARF (czyli mówiąc wprost – głównie mięso z dodatkami). Ostatnio trafiłam także na badania przeprowadzone przez Eukanubę. Utwierdziłam się tylko w przekonaniu, że dieta jest bardzo ważna dla zdrowia i kondycji psa – a ponieważ chciałabym w przyszłości trenować z Kometą psie sporty – tym bardziej staram się pilnować, co je i w jakich ilościach. Kiedy znalazłam w swojej skrzynce nr PP z artykułem „Apetyt na święta”, ucieszyłam się, że mam kilka nowych przepisów do wykorzystania! 😀 Ponieważ niedawno odkryłam, że mój pies lubi „sprawdzać” nowe smaki i nie jest zadowolony, gdy ma kilka dni ten sam posiłek, planuję przetestować kilka z nich 🙂 a pod choinkę poprosić o książkę „Przysmaki na psie smaki” – nie ukrywam, takiej pozycji w mojej biblioteczce bardzo mi brakowało! A już niedługo będę mogła nie tylko przygotować psu pełnowartościowy posiłek, wiedząc co mogę mu podać, a czego nie, ale też „zaskoczę” swoją sunię smakiem i zapachem 🙂 W tym roku nie tylko my, ludzie, będziemy mieć smaczne święta – nasz psiak również będzie miał wyjątkową Gwiazdkę – z karpiem na ziemniaczkach! 🙂

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany aby zostawić komentarz.

scroll to top