piątek, 22 września 2017

Do biegu gotowi, start!

24 czerwca 2016 14:50 Zostaw komentarz

Do biegu gotowi, start!

Aż 110 czworonożnych zawodników wzięło udział w zawodach o Puchar Bursztynowego Psa. Odbyły się one 18 czerwca w Gdyni, w parku Kolibki.

Agility oznacza zwinność, zręczność, ruchliwość takie muszą być i psy ich przewodnicy na specjalnie do tego przeznaczonym torze przeszkód. Tor przeszkód agility, jest trochę zbliżony do toru hippicznego, choć oczywiście różni się od niego. Psy w agility pokonują różnego rodzaju przeszkody-stacjonaty, slalom, tunel, rękaw, oponę, palisadę, huśtawkę, kładkę. 

 Trasa wyścigu musi być pokonana przy w określonym czasie i zgodnie z ustaloną kolejnością przeszkód. Wygrywają psy pokonujące tor bezbłędnie w jak najkrótszym czasie. Błędy to m.in. zrzutki, wyłamania, (czyli odmowy) i polegające na niezaliczeniu tzw. stref kontaktu. Psy startują na torze bez smyczy i obroży, kierowane są wyłącznie komendami głosowymi i optycznymi. Dyscyplina ta wymaga więc znakomitego kontaktu psa i jego przewodnika.

Do Gdyni przybyły psy z całej Polski, a także z Kaliningradu w Rosji. Rywalizowały w wielu kategoriach, ustalonych według wielkości psa (small, medium i large) oraz stopnia jego wyszkolenia (A0, A1, A2,A3). Zawody oceniał szwajcarski sędzia Peter Feer.

Po więcej szczegółów i dokładne wyniki turnieju zapraszamy na stronę http://bursztynowypies.pl. Tymczasem obejrzyjcie naszą minigalerię!

Do biegu gotowi, start!

Do biegu gotowi, start!

Do biegu gotowi, start!

Do biegu gotowi, start!

Do biegu gotowi, start!

Do biegu gotowi, start!

Do biegu gotowi, start!

Do biegu gotowi, start!

Zdjęcia: Justyna Ukleja

Zapisz

Do biegu gotowi, start! Reviewed by on . Do biegu gotowi, start! Aż 110 czworonożnych zawodników wzięło udział w zawodach o Puchar Bursztynowego Psa. Odbyły się one 18 czerwca w Gdyni, w parku Kolibki. Do biegu gotowi, start! Aż 110 czworonożnych zawodników wzięło udział w zawodach o Puchar Bursztynowego Psa. Odbyły się one 18 czerwca w Gdyni, w parku Kolibki. Rating: 0

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany aby zostawić komentarz.

scroll to top