czwartek, 21 września 2017

Bulterier

13 stycznia 2015 15:50 Zostaw komentarz

bulterier01DOWÓD OSOBISTY (według wzorca):
Grupa: 3 FCI (teriery), sekcja 2 (teriery typu „bull”)
Wrażenie ogólne: mocno zbudowany  i umięśniony, proporcjonalny i ruchliwy. Jego unikalną cechę stanowi jajowata głowa
Wzrost i waga: nie ma ograniczeń, pies musi jednak sprawiać wrażenie, że przy swoim wzroście ma maksymalną masę ciała, odpowiadającą typowi i płci
Głowa: długa, mocna, masywna i głęboka po koniuszek kufy, ale nie toporna. Oglądana od przodu jest jajowata i doskonale wypełniona, bez załamań. Linia profilu tworzy łagodny łuk opadający ku czubkowi nosa, który jest czarny. Zgryz nożycowy Oczy: wąskie i trójkątne, skośne, czarne lub ciemnobrązowe o przeszywającym spojrzeniu  Uszy: małe, cienkie i osadzone blisko siebie. Pies musi być w stanie postawić je prosto i pionowo
Tułów: grzbiet krótki i mocny, linia górna leciutko uniesiona ku lędźwiom, klatka piersiowa szeroka  i głęboka, lędźwie muskularne
Ogon: krótki, nisko osadzony, noszony poziomo. Gruby  u nasady, zwęża się stopniowo ku koniuszkowi Szata: krótka, przylegająca, jednakowej długości na całym ciele, lśniąca, twarda  w dotyku. Zimą pies może mieć miękki podszerstek
Umaszczenie: u białych osobników czysto białe, choć pigmentacja skóry i łaty na głowie nie są wadą. U psów kolorowych umaszczenie podstawowe powinno dominować nad bielą. Przy egzemplarzach równej klasy należy preferować czworonogi pręgowane. Dopuszczalne jest umaszczenie czarne pręgowane, płowe, rude,  a także trójbarwne. Niepożądane są cętki na białym tle oraz maść błękitna i czekoladowa
bulterier02
SZCZYPTA HISTORII:
Bulteriery zawdzięczają swe powstanie ustawie z 9 września 1835 roku, zatwierdzonej przez parlament brytyjski. Dokument zakazywał szczucia byków psami, co przez wieki było ulubioną rozrywką miejscowego plebsu. W tym mało humanitarnym „sporcie” używano protoplastów współczesnych buldogów. Zakaz ten zrodził potrzebę nowej rozrywki dla gawiedzi. Okazały się nią walki psów oraz duszenie szczurów na czas. Silne, lecz flegmatyczne buldogi do takich „sportów” zbytnio się nie nadawały. Skrzyżowano je więc ze zwinnymi myśliwskimi białymi terierami, uzyskując prototyp współczesnego bulteriera. W latach 50. XIX stulecia James Higgs ustalił typ rasy, charakteryzujący się jajowatą głową. Po raz pierwszy bulle pokazano na wystawie w Birmingham w roku 1862, a już w 1887 powstał pierwszy klub rasy.  W początkach hodowli dominowały osobniki o umaszczeniu białym, choć na ringach sporadycznie pojawiały się także kolorowe. Powszechnie jednak uważano je za mniej wartościowe. Rasa szybko zyskała popularność nie tylko w samej Anglii, ale i w jej koloniach. Pierwsze bulteriery zawitały do Polski pod koniec lat 70. ubiegłego stulecia. Pochodziły z linii enerdowskich i czeskich. Szczyt popularności rasy przypadł u nas na lata 80.
bulterier03
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o rasie, zapraszamy do zakupu archiwalnych numerów miesięcznika „Przyjaciel Pies” 2/03, 3/08, 10/12.

Bulterier Reviewed by on . DOWÓD OSOBISTY (według wzorca): Grupa: 3 FCI (teriery), sekcja 2 (teriery typu „bull”) Wrażenie ogólne: mocno zbudowany  i umięśniony, proporcjonalny i ruchliwy DOWÓD OSOBISTY (według wzorca): Grupa: 3 FCI (teriery), sekcja 2 (teriery typu „bull”) Wrażenie ogólne: mocno zbudowany  i umięśniony, proporcjonalny i ruchliwy Rating: 0

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany aby zostawić komentarz.

scroll to top