sobota, 19 sierpnia 2017

Chrup na zdrowie!

26 lutego 2017 08:20 7 komentarzy

jarmużChrup na zdrowie!

To nas  łączy: psy i ludzie uwielbiają chrupać! Odgłos chrupiącego pokarmu daje nam atawistyczną przyjemność. W czasach, gdy nie było lodówek, chrupanie było potwierdzeniem świeżości warzywa czy owocu, a więc bezpieczeństwa jedzenia.

Psy uwielbiają chrupać kości i chrząstki – to upodobanie pozostało im po wilczych przodkach. To między innymi dlatego psia karma produkowana jest w formie chrupkich granulek. To, że pies lub człowiek jest w stanie coś dziarsko schrupać, wskazuje również na jego zdrowie i młody wiek. W końcu chrupiemy tak długo, jak nam na to pozwala stan zębów i mięśni szczęki.

Niestety tłuste i niezdrowe chipsy nie służą zdrowiu, a już zwłaszcza psu nie wolno ich podawać! Można jednak połączyć przyjemne z pożytecznym i przyrządzić niskokaloryczne, pełne witamin chrupki z zielonych liści. Jarmuż, kuzyn poczciwej kapusty, uznawany jest za jedną z najzdrowszych jarzyn na świecie. Jest prawdziwą kopalnią wartości odżywczych: zawiera dużo błonnika, wapnia, witaminy A, B, C i K, kwasu foliowego, beta-karotenu, potasu, żelaza, fosforu i karotenoidów, zwalczających wolne rodniki. Działa antyrakowo i antymiażdżycowo. Chrupiącą i lekką przekąskę z jarmużu dla siebie oraz swojego pupila przyrządzimy w poniższy sposób:

1) Świeże i nieuszkodzone liście jarmużu należy starannie wypłukać i odsączyć z wody w wirówce do sałaty lub ściskając delikatnie liście ręcznikami papierowymi. Osuszone liście rwiemy na kawałki.
2) Polewamy jarmuż kilkoma łyżeczkami oliwy i mieszamy. Porcję przeznaczoną dla psa odkładamy. Swoją część liści możemy przyprawić szczyptą soli, suszonego mielonego czosnku, słodką papryką, sosem sojowym lub innymi ulubionymi ziołami.
3) Włączamy piekarnik na 180*C i czekamy, aż się rozgrzeje. Rozkładamy obie porcje jarmużu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika.
4) Pieczemy jarmuż 12-15 minut. Powinien zachować soczyście zielony kolor, liście upieczone na brązowy lub czarny kolor nie nadają się do jedzenia!
5) Kiedy ostygną, chrupcie zielone chipsy wspólnie ze swoim psiakiem – na zdrowie!

Paczkowany jarmuż można kupić m.in. w dyskoncie Biedronka. O świeży pytajcie na straganach.
Podobne zielone chipsy można zrobić z liści szpinaku, roszponki, liści rzodkiewki lub liści botwinki. Znamy psich smakoszy, którzy – choć nie lubią jarzyn, zwłaszcza zielonych – przepadają za takimi chrupiącymi przekąskami!

Zapisz

Chrup na zdrowie! Reviewed by on . Chrup na zdrowie! To nas  łączy: psy i ludzie uwielbiają chrupać! Odgłos chrupiącego pokarmu daje nam atawistyczną przyjemność. W czasach, gdy nie było lodówek, Chrup na zdrowie! To nas  łączy: psy i ludzie uwielbiają chrupać! Odgłos chrupiącego pokarmu daje nam atawistyczną przyjemność. W czasach, gdy nie było lodówek, Rating: 0

komentarze (7)

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany aby zostawić komentarz.

scroll to top